• uspomene pisane veliki
  • 1612532 721850107848734 1096081595 o
  • pavlev3
  • vcvetic4
Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Ulja

Ulja 11 meseci 1 nedelju ago #54864

  • c.sonja
  • c.sonja's Avatar
  • VAN MREŽE
  • BB Starosedelac
  • Savetnica za dojenje
  • Poruka: 2060
  • Thank you received: 787
  • Karma: 102
Ricinusovo ulje za kosu i trepavice



Ricinus je jedna od najotrovnijih biljaka, ali ricinusovo ulje je potpuno bezbedno za upotrebu. Ne treba se igrati sa ovom biljkom, jer je toksična cela, a posebno semenke. Ljudi je uzgajaju kao baštensku ili saksijsku biljku, zbog atraktivnih listova. U nekim zemljama je ograničeno uzgajanje zbog toksičnosti. Mnoge biljke su više ili manje toksične, ali ricinus je tako opasan, da treba čuvati decu i upoznati odrasle. Ricinus kod nekih ljudi može izazvati svrab i crvenilo po koži ako se dira biljka, a konzumiranje delova biljke posebno semenki bi izazvalo trovanje, moguće i fatalan ishod. Biljku ne treba upotrebljavati, niti praviti nešto od nje, već jednostavno kupiti ricinusovo ulje u apoteci ili prodavnici zdrave hrane.

Za šta je korisno ulje od ricinusa?

Dobro je poznato da je ricinusovo ulje prirodni laksativ. U slučaju zatvora ili opstipacije ricinusovo ulje se uzima oralno i pomaže. Oralno se uzima u malim količinama u slučaju potrebe. Ne treba da ga koriste trudnice i osetljive osobe. Kod prekomerne upotrebe može izazvati dijareju.
Ovo ulje je odlično za kosu. Podstiče rast kose, ali i trepavica. Sprečava opadanje dlaka i neutrališe perut. Hidrira dlake i daje im sjaj. Ricinusovom ulju pridaju čudotvorna svojstva, da trepavice postaju duže, a ćelavima kosa ponovo počinje da raste.
Posebno se koristi u kozmetičkoj industriji kao sastojak preparata za kožu, kosu i nokte.
Pored negovanja kose, trepavica i obrva, ulje od ricinusa je blagotvorno i za kožu. Naročito se koristi za negovanje zrelije kože. Delotvorno je protiv bora. Pomaže kod gljivica, bradavica, ekcema, strija i opekotina. Ricinusovo ulje se primenjuje u masaži, te poboljšava cirkulaciju. Osim lekovitosti praktično je za uklanjanje šminke u kombinaciji sa drugim uljima.


Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: snezap

Odg: Ulja 11 meseci 1 nedelju ago #54867

  • c.sonja
  • c.sonja's Avatar
  • VAN MREŽE
  • BB Starosedelac
  • Savetnica za dojenje
  • Poruka: 2060
  • Thank you received: 787
  • Karma: 102
Kako napraviti kantarionovo ulje


Jedna od mogućnosti, da koristite lekovitost kantariona tokom cele godine, je da napravite kantarionovo ulje. Ulje od kantariona se pravi na jednostavan način, pa evo kako možete i vi da ga napravite kod kuće.
Kantarion cveta i bere se u leto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima.
Kantarion se bere kad cveta. Secite biljke nožem ili makazama, tako da koren ostane u zemlji za iduću godinu. Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negde da prenoće. Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se razidju, ako su možda na biljkama.
Ujutro biljke stavljajte u oprane i osušene tegle, a onda sipajte maslinovo ulje do vrha tegle. Preporučuje se da se koristi kvalitetno hladno cedjeno maslinovo ulje. Tegle zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom. Ostavite tegle tako da odstoje 45 dana. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju. Nakon tog perioda procedite ulje i iscedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u flaše pomoću levka i gaze, a onda odložite na pogodno mesto. Ne treba ga držati ni na suncu ni u frižideru. Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cele godine, do naredne berbe kantariona.

Za šta je dobro i kako se koristi kantarionovo ulje?

Kantarionovo ulje se može koristiti za spoljašnju upotrebu i za jelo. Odlično je za kožu pa se može koristiti za nanošenje. Štiti kožu i sprečava upalne procese na njoj. Pomaže i neguje osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Može se upotrebljavati i za masažu. Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije. Ulje od kantariona ne treba upotrebljavati kao zaštitu od sunca, jer je fotoosetljivo i može izazvati promene na koži, ali ukoliko imate opekotine od sunca onda je korisno. Kantarionovo ulje je podjednako dobro za mordice, opekotine i za zarastanje rana, a maže se i kod ujeda insekta. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za lečenje hemoroida. Kantarion se koristi i u kozmetičkoj industriji, a vi ćete sa svojim uljem biti obezbedjeni, da godinu dana održavate kožu zdravom. Može se koristiti i za negu kose.
Kantarion je dobar za želudac i protiv depresije, pa se može piti jedna kašičica dnevno.


Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Ulja 11 meseci 1 nedelju ago #54870

  • snezap
  • snezap's Avatar
  • VAN MREŽE
  • BB Starosedelac
  • Mama sam i time se ponosim
  • Poruka: 1980
  • Thank you received: 699
  • Karma: 63
e imam ricinus pa mogu probati napraviti


Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Ulja 11 meseci 1 nedelju ago #54871

  • c.sonja
  • c.sonja's Avatar
  • VAN MREŽE
  • BB Starosedelac
  • Savetnica za dojenje
  • Poruka: 2060
  • Thank you received: 787
  • Karma: 102
Crni kim


Crni kim se najčešće koristi u obliku ulja. Ukoliko kupujete ulje crnog kima pažljivo pročitajte informacije na pakovanju. Trebalo bi da na flašici piše Nigella sativa. To je latinski naziv za ovu biljku i tako ćete biti sigurni da je to ono što tražite. Ulje se dobija od semenki kima, hladnim cedjenjem. Ulje mogu uzimati i zdravi i bolesni. Za zdrave je dovoljno pola kafene kašičice dnevno. Osim u obliku ulja, neki ga koriste tako što od semena kuvaju čaj, a upotrebljava se i kao začin.

Crni kim biljka

Crni kim se ubraja medju najlekovitije biljke. Prema nekim podacima, koristio se još u drevnom Egiptu i odatle potiče. Već vekovima su poznata lekovita svojstva ove biljke u Indiji, na Bliskom istoku i u oblasti Mediterana. Neki narodi su koristili seme crnog kima kao lek protiv svih bolesti.
Biljka je jednogodišnja. Naraste do 30 cm u visinu. Cvetovi su beli ili svetlo plavi. Plod je čaura ili kapsula i u njemu se nalazi mnogo crnih semenki.
Seme crnog kima je bogato sa preko 100 sastojaka. Raspolaže sa dobro izbalansiranim i raznovrsnim sastavom vitamina, minerala, proteina, kiselina. Neki od sastojaka su još misterija. I naučna ispitivanja u 20. veku su potvrdila izuzetna lekovita svojstva ove biljke. Treba razlikovati crni kim od običnog kima ili kumina. Nazivi po kojima je još poznata ova biljka su crni kumin, kalinji i čurekot.

Šta leči crni kim

Prema nekima crni kim leči sve, ali da pokušamo da nabrojimo za šta je stvarno dobar crni kim.

Odličan je za astmu. Utvrdjeno je da upotreba crnog kumina, opušta mišiće i širi bronhije, te na taj način olakšava problem astmatičara. Ovo omogućava sastojak nigelon.

Snižava holesterol, poboljšava varenje i smanjuje kiselost organizma (previše kiseline podstiče razvoj mnogih bolesti). Za ove korisne osobine crnog kima zadužen je sastojak timocinon.

Skup raznih sastojaka u crnom kuminu omogućava antiupalna, antibakterijska i antialergijska svojstva ove biljke.

Smiruje hronični kašalj, čisti sinuse i jača pluća.

Preporučuje se i dijabetičarima.

Crni kim je poznat kao dobar za kožu, kosu, nokte i zube. Upotrebljava se kod ekcema, psorijaze, dermatitisa i akni.

Korisna je upotreba u slučaju gojaznosti, visokog pritiska i nepravilne ishrane.

Sprečava nadimanje i stimuliše rad creva.

Poboljšava cirkulaciju i leči hemoroide.

Crni kim opušta i smiruje glavobilju.

Pozitivne rezultate daje kod reume.

Sadrži antikancerogene sastojke, pa je preventivno dobar protiv raka.

Upotrebljava se za podizanje imuniteta.


Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Ulja 11 meseci 1 nedelju ago #54873

  • c.sonja
  • c.sonja's Avatar
  • VAN MREŽE
  • BB Starosedelac
  • Savetnica za dojenje
  • Poruka: 2060
  • Thank you received: 787
  • Karma: 102
Laneno seme i ulje


Malo je namirnica kao što je laneno seme, a koje su podjednako dobre za srce i protiv raka. To su dva oboljenja od kojih ljudi najviše umiru u novije vreme. Laneno seme i ulje treba uvesti u ishranu, zbog izuzetno korisnih i zdravih sastojaka. Na žalost malo ljudi koristi laneno seme, jer nisu obavešteni o njegovom značaju ili jednostavno ne znaju kako ga koristiti u ishrani. To nisu toliko skupe namirnice u odnosu na njihov dragoceni efekat na čovekovo zdravlje.

Lekovitost lanenog semena

Laneno seme je bogat izvor omega 3 nezasićenih masnih kiselina, ali i vitamina i minerala. Dobro je za snižavanje lošeg holesterola, a samim tim i kao preventiva, da ne bi došlo do srčanog i moždanog udara. Laneno seme mogu da koriste i dijabetičari, jer stabilizuje nivo šećera u krvi. Utvrdjeno je da je laneno seme korisno i kod prevencije nekih oblika raka, ali i kad je bolest već prisutna. Seme lana sadrži i izvesne količine B17 vitamina. Sadrži lignine koji deluju antikancerogeno. Laneno seme obiluje vlaknima i sluzi, a to je jako važno za creva, jer sprečava zatvor i preventivno deluje na zdravlje creva. Dijeta doktorke Johane Budvig se bazira na upotrebi ulja od semena lana. Lan jača imunitet, a dobar je i za kožu. Pozitivne efekte pokazuje kod artritisa, osteoporoze i ublažava tegobe u menopauzi.

Kako koristiti laneno ulje i seme u ishrani

Koristite samo kvalitetna hladno cedjena lanena ulja u ishrani. Ovo ulje ne treba koristiti za prženje hrane, nego ga dodavati u malim količinama u hranu, a najbolje u salate ili jogurt. Dovoljna je jedna kašičica dnevno. Laneno ulje je prilično kvarljivo, pa ga treba brzo iskoristiti ili kupovati manje flašice.
Mnogi ljudi ne koriste semenke lana, jer ne znaju kako da ih iskoriste u hrani. Ako pravite peciva i kolače, testu možete dodati cele semenke lana. Samlevene ili izmiksovane semenke mogu se mešati sa salatama, dodavati u čorbe i variva, te kombinovati sa jogurtom i žitaricama za doručak. Mleveno laneno seme će organizam najbolje iskoristiti. Od lanenog semena može da se pravi i čaj, koji je bogat korisnim sluzima.
Neki ljudi su alergični na laneno seme pa treba biti na oprezu.

Lan biljka

Lan raste samoniklo, ali se i uzgaja. Biljka naraste do 80 cm. Cvetovi su najčešće svetlo plavi, a listovi zeleni i sivi. Lan cveta tokom leta. Plod je čaura u kojoj se nalaze semenke. Semenke lana su svetlije smedje boje. Kada dodje vreme biljke na poljima se kose, a dragoceno seme se odvaja mlaćenjem.
Prema nekim istorijskim podacima seme lana se koristilo za dobijanje ulja i pre 6000 godina. U semenkama lana se nalazi oko 35-40% ulja. Ostatci u proizvodnji ulja se upotrebljavaju kao stočna hrana. Laneno ulje se koristi u proizvodnji sapuna, boja i lakova. Lan je osim toga značajno zastupljen u tekstilnoj industriji. Od lana se proizvodi platno, garderoba, te laneno uže, konci i konopci. Ima primenu i u proizvodnji papira, materijala za izolaciju itd. To je jedna, neverovatno korisna biljka.


Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Ulja 11 meseci 1 nedelju ago #54874

  • c.sonja
  • c.sonja's Avatar
  • VAN MREŽE
  • BB Starosedelac
  • Savetnica za dojenje
  • Poruka: 2060
  • Thank you received: 787
  • Karma: 102
Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se dobija iz ploda masline. Masline se svrstavaju u voće i rastu na drveću koje najbolje uspeva u predelima sa mediteranskom i sličnom klimom. Ulja se proizvode od različitih sorti, tako da svako ulje ima svoj poseban ukus. Maslinovo ulje može da bude proizvedeno kao mešavina više sorti maslina ili samo od jedne sorte.
Kvalitet maslinovog ulja se razlikuje u zavisnosti od sorte, ali i od procesa proizvodnje. Najkvalitetnije maslinovo ulje je ekstra devičansko maslinovo ulje.

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Ekstra devičansko ulje znači da je ulje dobijeno od matičnog voća, bez ikakvih primesa i tretmana. Znači ulje se pravi hladnim cedjenjem, od čistog voća i to kvalitetnih, zrelih i neoštećenih plodova. Od postupaka se sprovodi samo otakanje, centrifugiranje da se izvuče ulje i filtriranje. U klasifikaciji maslinovog ulja ekstra devičansko maslinovo ulje je ulje najboljeg kvaliteta i ukusa. Ovo ulje ima malo izraženu kiselost (do 0,8 grama na 100 grama) u vidu oleinske kiseline. Ekstra devičansko maslinovo ulje mora biti proizvedeno prirodnim, odnosno mehaničkim putem, bez upotrebe rastvarača. Temperatura kod proizvodnje ovog ulja mora biti do 30 stepeni celziusa, da ne bi došlo do degradacije tj. narušavanja kvalitetnog sastava ulja zbog previsoke temperature. Na 10 kg maslina dobije se oko 2 litra ulja. Da bi neko ulje bilo ekstra devičansko, ono mora da prodje proveru u laboratoriji, da bi se utvrdio sastav i procenu ovlašćenog i obučenog degustatora od strane Medjunarodnog saveta za maslinovo ulje.

Devičansko maslinovo ulje se pravi od plodova koji su jedva zreli i imaju malu kiselost (2 grama na 100 grama). Devičansko maslinovo ulje treba da ima prijatan ukus, ali se smatra defektnim.

Obično maslinovo ulje ima kiselost do 3,3 grama na 100 grama. Rafinisano je i defektno.

Čisto maslinovo ulje je mešavina devičanskog i rafinisanog maslinovog ulja. Kiselost je 1 gram na 100 grama.

Svetlo maslinovo ulje je teško rafinisano. Loš je ukus i koristi se uglavnom za pečenje.

Maslinovo ulje može da se pravi i od komine maslina. Smatra se lošijim kvalitetom i koristi se za prženje

Lekovitost maslinovog ulja


Maslinovo ulje se u istoriji prvo koristilo kao gorivo za osvetljenje prostora i za mazanje kože. Kasnije su otkrivena i njegova lekovita svojstva u ishrani:
- pozitivan uticaj ima na srčani mišić, jer utiče na smanjenje lošeg holesterola u krvi, koji je uzročnik srčanih oboljenja
- sadrži vitamin E koji je značajan za dugovečnost i protiv stresa
- maslinovo ulje ima antikancerogeno dejstvo
- redovno konzumiranje uravnotežiće vaš krvni pritisak
- dobro je i za dijabetičare
- mogu da ga jedu i gojazne osobe, jer iako je bogato kalorijama utiče na smanjenje gojaznosti
- maslinovo ulje je korisno kod reume i osteoporoze
- koristi se od davnina za zaštitu, povećanje elastičnosti i podmladjivanje kože
izvor:lekovitebiljke.com


Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Ulja 11 meseci 1 nedelju ago #54984

  • Marinicaa
  • Marinicaa's Avatar
  • VAN MREŽE
  • BB Starosedelac
  • Poruka: 4165
  • Thank you received: 718
  • Karma: 53
ne volim maslinovo ulje...........uffff
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Moderators: Two Princess, Aleks
Time to create page: 0.266 seconds